Bořiči mýtů #3: Začátečníci by měli cvičit hlavně na strojích

18. 07. 2021 MýtusSílaZáklady

Začínáte a je váš cíl mít ''funkční'' a silné tělo? Nevíte, zda v tréninku využít činky a osy nebo stroje? Jsou obě metody rovnocenné, nebo je jedna nadřazená druhé?

Filozofie rezistentního tréninku a vznik posilovacích strojů

Fyzická zdatnost je jednou z nejdůležitějších aspektů života a byla po dlouhou dobu vývoje na denním pořádku. Během evoluce však její role značně polevila a její přítomnost se stává stále méně důležitá. Dříve jsme neměli jinou možnost jak přežít než zůstat silný. Dnes chodíme do posiloven párkrát do týdne, dát si hodinový trénink a tím se snažíme udržet v kondici. Že to je zoufale málo není třeba dodávat, zvlášť v kontrastu s dobou strávenou v autě nebo na židli.

Pokud však pomineme tyhle okolnosti (což bychom neměli) a budeme se bavit pouze o posilování, dostaneme se k jednomu z prvních nástrojů v rezistentnímu tréninku a tím je jednoduchá osa - kus dlouhého kovu nebo kamene se zátěží na každém konci. O její genialitě svědčí fakt, že dodnes patří k nejlepším nástrojům pro rozvoj síly. V 70. letech se však věci rapidně změnili a vznikli posilovací stroje, které izolovaně zaměřují každou svalovou partii zvlášť. Od té doby panují nekonečné debaty, který z přístupu je vhodnější pro náš fyzický rozvoj, ať již z hlediska svalové hmoty, zdraví nebo výkonnosti.

 

Začátečníci by se měli soustředit na ostatní aspekty tréninku!

Není nic horšího než vidět člověka, který bez žádných předchozích zkušeností nalítne na posilovací stroje a začne provádět nekonečné pumpovací série na prsa a biceps! Ve většině fit center typický úkaz. Pro začátečníka není většina strojů vhodným začátkem - mají předem danou dráhu pohybu, nerespektují odlišné stavby těla, pracují v izolaci bez zapojení základních pohybových vzorů.

Pokud začínáte cvičit a chcete se tomu věnovat dlouhodobě, měli byste se nejprve zaměřit na úplné základy jako je dýchání a aktivace středu těla, mobilita či naučení se správných pohybových vzorců. Především je důležité si daný pohyb osvojit tak, abyste byli schopni aktivovat potřebné svalové partie a prováděli ho po celou dobu kontrolovaně a mechanicky správně vzhledem ke své tělesné stavbě v celém rozsahu pohybu. Díky tomu vybudujete strukturní rovnováhu a odstraníte svalové dysbalance, které by vás v budoucnu omezovaly.

Hlavní pohybové vzorce se skládají z:

  • Vertikální tlakové síly
  • Vertikální přítahové síly
  • Horizontální tlakové síly
  • Horizontální přítahové síly
  • Základních variant dřepů a kyčelních ohybů

Činky a osy vs. posilovací stroje

Pravda je taková, že jakmile máte vybudovaný potřebný základ - ani jeden z přístupu není nadřazený druhému. Záleží (jako vždy), co od tréninku očekáváte a jaký je váš stanovený cíl.

Cvičení s činkami může být podřazené posilovacím strojům, pokud jde čistě o svalovou hmotu. Proč? Protože dokážou daleko lépe zacílit svalovou partii a umožní jí být konstantně v tenzi. Sval pro růst potřebuje co nejvíce poškodit a to na strojích docílíte mnohem efektivněji než s činkami.

Naopak pokud vám jde ale o sílu nebo přenos do ostatních sportovních aktivit - komplexní cviky jsou zcela na místě. Svaly, jejich velikost a síla samotná nestačí. Potřebujeme totiž budovat sílu specifickou dané činnosti a koordinaci jednotlivých částí těla. Tak aby všechny svaly pracovaly společně co nejeefektivněji. Tady mají komplexní cviky velkou výhodu kterou na strojích nenahradíte. Izolované pohyby se zase mohou hodit při rehabilitaci specifických oblastí.

Vše je o tom mít co největší arzenál nástrojů a vědět, kdy jaký nástroj použít. Razit pouze jedním nebo druhým směrem na základě své víry vám nepřinese z dlouhodobého hlediska taková výsledky, jako když budete otevření novým věcem a více pohledům na věc.

Slovo na závěr

Jestli se cvičením teprve začínáte, nepřeskakujte základní principy a vybudujte si zdravé návyky v podobě pravidelné návštěvy posilovny. I ti nejlepší z nejlepších se stále učí optimální techniku a mechanismy pohybu, i přes to, že jsou na světové úrovni!

Naopak pokud už jste zkušení matadoři, stanovte si svůj krátkodobý a dlouhodobý cíl a využijte ty nejlepší nástroje pro jeho dosažení - ať už v podobě činek, posilovacích strojů nebo čehokoliv jiného.

Zpět